Parohia Ortodoxă Română Ath

Acasă » Parohiile Protopopiatului

Parohiile Protopopiatului

Protopopiatul este alcătuit, în prezent (mai 2013) din 14 parohii: şapte în Olanda şi şapte în Belgia flamandă (Flandra).
Din cele 14 parohii ale Protopopiatului, 13 au fost înfiinţate de Părintele Ioan Dură, şi anume, toate cele existente în Olanda şi şase din Belgia.
Toate cele 13 parohii au fost înfiinţate cu multe strădanii şi eforturi depuse de Părintele Ioan, ajutat de d-na preoteasă Christina.
Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Iosif a emis Decizie de recunoaştere a fiecărei parohii înfiinţate, urmare solicitării Părintelui Ioan.
Preoţii noilor parohii au primit de la Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Iosif, la solicitarea Părintelui Protopop Ioan, Binecuvântarea de slujire şi Sfintele Antimise.
Parohiile înfiinţate de părintele Ioan au propriile lor site-uri, care sunt indicate pe site-ul Protopopiatului (www.biserica.nl), la rubrica „Scurt istoric al parohiilor”, precum şi pe site-ul Mitropoliei (www.mitropolia.eu) la rubrica „Parohii din Belgia” şi „Parohii din Olanda”.
În 2013, parohiile române existente în Olanda au fost trecute de întemeietorul acestora în „Anuar 2013” („Jaarboek 2013”), ediţia a 33-a. Anuarul amintit prezintă toate parohiile ortodoxe din Olanda existente în 2013, aflate sub diverse jurisdicţii canonice, şi este editat de „Asociaţia ortodocşilor <Sf. Nicolae din Mira>” („Vereniging van Orthodoxen <H. Nikolaas van Myra>”).
Totodată, parohiile din Olanda sunt menţionate şi pe site-ul Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos: haga.mae.ro, la rubrica Comunitatea românească. Asociaţii româneşti”, iar cele din Flandra pe site-ul Ambasadei României în Regatul Belgiei: bruxelles.mae.ro.

În ordinea înfiinţării lor, cele 14 parohii ale Protopopiatului sunt:

 1. În Olanda:
  1. „Sfântul Grigorie Teologul”, care funcţionează, neîntrerupt, din 25 ianuarie 1981 şi până în prezent (2013).
   Este parohia „mamă” a celorlalte parohii ortodoxe române din Olanda. Sediul actual al parohiei este la Schiedam.
   Preotul fondator şi slujitor al parohiei este Părintele Dr. Ioan Dură, care este şi ctitorul tuturor parohiilor ortodoxe române din Olanda.
   Site-ul parohiei este: www.biserica.nl
  2. „Sfântul Ioan Gură de Aur”, înfiinţată în 2002, cu sediul provizoriu la Haarlem. Preot fondator şi prim slujitor al parohiei a fost Părintele Protopop Dr. Ioan Dură. În prezent, parohia nu funcţionează, din lipsă de preot. (A se vedea despre preoţii care au slujit în această parohie, la rubrica „Scurt istoric al parohiilor” de pe prezentul site);
  3. „Sfântul Vasile cel Mare” şi „Sfântul Ludger”, înfiinţată în 2011, cu sediul la Arnhem. Primul preot slujitor şi fondator al parohiei a fost Părintele Protopop Dr. Ioan Dură. Din noiembrie 2011, preot slujitor şi paroh al parohiei este Părintele Costel Ionaşcu;
   Site-ul parohiei este: parohiaarnhem.freewb.ro.
  4. „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan”, înfiinţată în 2011, cu sediul la Groningen. Ca preot fondator şi prim slujitor al parohiei a fost Părintele Protopop Dr. Ioan Dură. Iar din noiembrie 2011, preot slujitor şi paroh al parohiei este Părintele Costel Ionaşcu.
   Site-ul parohiei este: www.bisericagroningen.nl.
  5. „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi”, înfiinţată în 2012, cu sediul la Eindhoven/Best. Fondatorul parohiei şi primul ei slujitor a fost Părintele Ioan Dură.
   Începând cu luna ianuarie (Bobotează) 2013, slujitor al parohiei este Preotul Ciprian Constantin Pintilie.
   Site-ul parohiei este: biserica-eindhoven.nl.
  6. „Sfânta Mare Mucenică Anastasia”, înfiinţată în primele luni ale anului 2013, cu sediul la Goes, în Provincia Zeeland. Întemeietorul parohiei şi primul ei slujitor a fost Părintele Ioan Dură.
   Sfintele Slujbe sunt săvârşite în biserica „Johannes de Doper” din localitatea ‘s-Heer Abtskerke (de lângă Goes), strada Kerkring 1.
   Cu binecuvântarea Î. P. S. Mitropolit Iosif, începând cu luna aprilie 2013, preot slujitor al parohiei este Părintele Ciprian-Constantin Pintilie.
   Site-ul parohiei este: www.bisericazeeland.nl.
  7. „Sfinţii Mari Împăraţi, întocmai cu apostolii, Constantin şi mama sa Elena” a fost înfiinţată de părintele protopop Ioan Dură pentru românii ortodocşi din provincia Utrecht în 2013.
   Primul slujitor al parohiei a fost întemeietorul acesteia, părintele Ioan.
   Sfintele Slujbe ale parohiei se săvârşesc, în prezent, în biserica „De Heilige Drie – eenheid” din Vianen (din apropierea Utrecht-ului), strada Brederodestraat 2, 4132 VP.
   Site-ul parohiei: în formare.
 2. În Belgia flamandă (Flandra):
  1. „Naşterea Maicii Domnului”, înfiinţată la începutul anului 1993, cu sediul la Antwerpen. Preot fondator şi slujitor al parohiei, până în prezent, este Părintele Dr. Ioan Dură;
   Site-ul parohiei este: www.biserica.nl.
  2. „Sfântul Apostol Andrei” şi „Sfântul Materne”, înfiinţată în 2005, iniţial, pentru studenţii români ortodocşi de la Universitatea din Gant. Însă, sediul parohiei avea să fie stabilit la Aalst. Până acum preoţi slujitori ai parohiei au fost patru, şi anume: Pr. Sorin Tomuţiu, între septembrie 2005 şi martie 2006 (apoi, pentru puţin timp, preot slujitor în Spania, după care a fost exclus din clerul Mitropoliei); Pr. Dorin Gabriel Pandele, între septembrie 2005 şi octombrie 2006 (în prezent, în România); Pr. Călin Buzura, între octombrie 2006 şi noiembrie 2007 (în prezent în România); Pr. Constantin Pogor, din 25 decembrie 2007 şi până în prezent.
   Site-ul parohiei este: parohiaaalst.be.
  3. „Sfinţii Apostoli”, înfiinţată în noiembrie 2011 – ianuarie 2012, cu sediul actual la Knokke-Heist, din provincia West Vlaanderen.
   Preot fondator al parohiei şi primul slujitor al acesteia a fost Părintele Protopop Ioan Dură.
   De la Sfintele Paşti ale anului 2012, slujitor al parohiei este Preotul Gabriel Bogdan.
   Site-ul parohiei este: sfintiiapostoli.be.
  4. „Sfântul Gheorghe” din Turnhout, ţinutul Kempen, din nordul Flandrei, înfiinţată în ianuarie – martie 2012.
   Întemeietorul parohiei şi primul ei slujitor a fost Părintele Protopop Ioan Dură.
   Din a doua zi de Sfintele Paşti ale anului 2012, slujitor al parohiei este Preotul Gabriel Bogdan.
   Site-ul parohiei este: www.bisericaturnhout.be.
  5. „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Wuustwezel-Loenhout, ţinutul Noorderkempen, din nordul Belgiei, înfiinţată în martie-aprilie 2012.
   Părintele Protopop Ioan Dură a fost întemeietorul parohiei, primul ei slujitor, creatorul site-ului şi cel care a găsit locaşul de slujire al acesteia.
   Parohia deserveşte românii ortodocşi din ţinutul Noorderkempen/Flandra, stabiliţi în localităţile: Wuustwezel-Loenhout, Brecht, Hoogstraten, Meer, Minderhout, Kalmthout, Gooring şi Maria ter Heide.
   Site-ul parohiei este: biserica-wuustwezel.be.
  6. „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfântul Nectarie” din Ath, ţinutul (arrondissement) Ath din provincia Hainaut.
   Sediul parohiei, Ath, se află în apropierea graniţei dintre Flandra şi Valonia.
   Parohia deserveşte pe românii ortodocşi din vestul provinciei Hainaut, din sudul provinciei Oost Vlaanderen (Flandra de Răsărit) şi din sudul provinciei West Vlaanderen (Flandra de Vest). Primii membri fondatori ai parohiei au fost enoriaşi ai parohiei noastre din Anvers.
   Înfiinţarea parohiei s-a săvârşit în cursul lunilor mai-august 2012.
   Ctitorul parohiei şi primul ei slujitor a fost Părintele Protopop Ioan Dură.
   Începând cu data de 1 septembrie 2019, Sfintele Slujbe sunt oficiate in parohia ortodoxa romana din Ath, de parintele Ioan Gabor.
   Site-ul parohiei este: athbiserica.wordpress.com.
  7. „Înălţarea Sfintei Cruci” din Landen, Provincia Brabant flamand.
   Ctitorul parohiei este Părintele Protopop Ioan Dură.
   Sfintele Slujbe ale parohiei se săvârşesc în biserica „Sint Norbertus” din Landen, cu începere din iunie 2013. Şi tot din iunie 2013 slujitor al parohiei este preotul Ciprian Poenaru.
   Decizia de recunoaştere a parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci”, emisă de Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Iosif, prevede că aceasta funcţionează „începând cu data de 1 martie 2013”.
   Pagina de website a parohiei este în formare.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: